Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB

Za mnoge kompanije eSports tržište predstavlja nepregledno tržište puno mogućnosti. Asus želi da se uključi, jer ova grupa korisnika obično ne traži najskuplje i najbolje, već optimalan proizvod koji kombinuje adekvatne performanse i što veću pouzdanost. U skladu sa tim smo dobili specijalnu Expedition verziju GeForce GTX 1050 grafičke karte koja je dizajnirana upravo za eSports. Koja je razlika u odnosu na Strix koji smo testirali nedavno, ostaje da saznamo u nastavku.

Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB

 

Grafička karta kao što je GeForce GTX 1050 je konceptualno odličan izbor za eSports igrače. Reč je o modelu koji je dovoljno snažan za većinu naslova u 1080p rezoluciji, poseduje odlični ShadowPlay za potrebe stream-ovanja, a pritom može da se ugradi i u starije kompjutere koji nemaju neko gigantsko napajanje zbog činjenice da mu je potrošnja ispod 75W.

Asus shvata da iako mnogi vole karte sa Strix, DirectCU i ostalim oznakama, ali da često finansijski nisu dostupne prosečnom igraču. Upravo to je razlog za predstavljanje Expedition verzije GTX 1050 iako tajvanska kompanija odavno ima Strix verziju u svojoj ponudi.

Već na prvi pogled je jasno da se radi o primetno jednostavnijoj grafičkoj karti. Nema heatpipe-ova, prevelikih dimenzija i ventilatora koji deluju kao da su skinuti sa najnovije „high-end“ grafičke karte. Štaviše, reč je o prilično neupadljivoj karti koja izgleda kao da je stigla iz 2010. godine.

Plastični oklop je prekriva u potpunosti, a ispod njega se nalazi običan aluminijumski profil ne preterano velikih dimenzija. Štaviše, rashladno telo je primetno manje od oklopa ispod kog se krije. Nema bakarnih delova, heatpipe-ova niti bilo kog naprednog rešenja.

Aktivni element čine dva ventilatora čiji prečnik iznosi 80 milimetara što je takođe vrlo interesantno, s obzirom na činjenicu da Asus sve češće koristi 100-milimetarske ventilatore i u srednjoj klasi. Međutim, ovde dolazimo do saznanja da se na nekim stvarima nije nimalo štedelo. Ventilatori koriste dvostruke ležajeve što smanjuje trenje i čini ih dvostruko dugotrajnijim u odnosu na standardne ventilatore.

Takođe, ventilatori se gase kada karta nije opterećena. Zahvaljujući ovom 0 dB režimu rada dok GPU ne pređe temperaturu od 55 stepeni Celzijusove skale, karta dobar deo vremena uopšte ne koristi ventilatore što takođe utiče pozitivno na njihov radni vek. Takođe, ventilatori sa dvostrukim ležajevima imaju bolju zaštitu od prašine zbog čega su primetno bolji i kvalitetniji izbor.

Interesantno je da je Asus posebnu pažnju posvetio pouzdanosti. Pored ventilatora, ostatak karte je takođe konstruisan tako da izdrži i najduže sesije igranja. Upotrebljene su komponente iz više klase, pa GTX 1050 Expedition koristi Super Alloy Power elemente za naponsku jedinicu, a proizvodi se putem potpuno automatizovanog Auto-Extreme procesa. Sve to čini ovu kartu dugovečnom, a neće biti zujanja zavojnica i sl.

Potvrda ovog kvaliteta dolazi od sertifikata koji je Asus dobio za ovu kartu, a koji se sastoji od 144 časova testiranja specijalno dizajniranih za stabilnost. To čini ove karte spremnim da budu konstantno u upotrebi godinama, kako u kućnim uslovima, tako i za igraonice za koje Asus vidi veliku primenljivost.

Za razliku od Strix verzije, ovaj model nije dobio backplate. On zaista u ovom slučaju nije neophodan, pa koliko god voleli da ga vidimo na grafičkoj karti, ovog puta možemo da zažmurimo na jedno oko. Uostalom, budžetski dizajn bolje da se ogleda u manje potrebnim aspektima. Strix verzija je ipak primetno veća, a kuler znatno teži, tako da kod Expeditiona smatramo da nije neophodan.

 

Preuzeto sa: www.benchmark.rs

Comments