ASUS poklekao na korak od velikog iznenađenja, Instinct odbranio titulu šampiona FCS-a!

Došao je i najbitniji dan u profesionalnom LoL-u na ovim prostorima – u Domu omladine u Beogradu održano je finale Fortuna Championship Series lige. U sjajnoj atmosferi susreli su se vladajući šampion FCS-a i grčke LoL lige Instinct Esports i favorit publike, takođe izuzetno kvalitetna ekipa ASUS RoG Elite-a. Borba za titulu najboljeg tima u regiji bila je više nego interesantna, a Esports vesti vam donose pregled fenomenalnog finalnog meča.

Prvi gejm je favorizovana ekipa lako rešila u svoju korist. Odličan draft, u kojem je jungleru ASUS-a Luki “kaLuGG” Todoroviću oduzeto čak šest heroja, je poveo Insinct u sjajan early game čiji su predvodnici bili bot lejneri Nikola “Nikola Senpai” Đorđević i Igor “Tasteless” Radusinović, koji su prosto pregazili duo lejn ASUS-a. Čak pet hiljada golda prednosti u desetom minutu partije jasno je nagoveštavalo pobednika, a dva sjajno odigrana teamfighta su zapečatila sudbinu Asus Elite-a. Ekipa ASUS-a je tek pred sam kraj počela da pokazuje znake života, uzevši prve killove oko dvadesetog minuta, dok je kaLuGG je uspeo da ukrade i Barona, ali prednost vladajućeg šampiona lige je bila prevelika i Instinct je lagano završio gejm.

U drugom gejmu videli smo mnogo neizvesniju igru, obeleženu nesvakidašnjim pickom na top lejnu ASUS-a – Milan “Zeka” Spasojević je odabrao da igra Dr. Munda. Početak nije obećavao jer je Zeka praktično poklonio first blood protivniku već u drugom minutu, ali Nemanja “Nemky” Josimov i Goran “Gentleman” Krakić su uspeli da razbistre glavu posle loše prve partije i odlično odigrali ranu fazu partije. Zeka se uz pomoć junglera vratio u gejm i postajao sve veća sila u teamfightovima kako je vreme proticalo, dok je sam kaLuGG na Lee Sinu napravio nekoliko plejeva koji su odlučili borbe obeležene sa dosta grešaka oba tima. Dosta dugo nijedan tim nije mogao da uspostavi osetnu prednost, ali jedan sjajan timski potez ASUS-a je prelomio partiju – dok je Instinct obigravao oko Barona, ASUS je napravio sjajan call, probio dve kule i skoro srušio inhibitor. Posle toga, predvođeni praktično neuništivim Zekinim Mundom, izazivači nisu ispustili prednost i izjednačili meč.

Treća partija donela je još više uzbuđenja i veća iznenađenja u draftu ASUS-a. Pored sada već standardnog Munda, Đorđe “Baxa” Lapčević je za svoj mid lejn zaključao Tryndamere-a, time potpuno onesposobivši Zeda kojeg je igrao Aljoša “Milica” Kovandžić. Po mnogima najbolji igrač na ovim prostorima nikako nije uspevao da pronađe rešenje za Baxin powerfarm i veći deo lejna proveo je zatvoren pod svojom kulom. Instinct je pronašao nekoliko dobrih teamfightova, ali je ekipa ASUS-a izuzetnim rotacijama Zeke i Baxe uzela nekoliko kula i zmajeva i stvorila primetnu prednost. Nikola Senpai sa svojom Ashe praktično nije nimalo smetao tenkovima ASUS-a, i Instinct je doveden u bezizlaznu situaciju koja se završila konačnim porazom.

Na samo jedan gejm od pobede ASUS ponovo iznenađuju u draft fazi, birajući Gragasa za svog supporta Gentlemana. Instinct Esports je ovaj put uspeo da kazni greške protivnika u ranom delu igre, a pogotovo je blistao Milica sa sjajnom partijom na Syndri. Toni “Sacre” Sabalić je na Shenu većim delom neutralisao štetu koju su u fightovima pokušavali da nanesu kaLuGG i Nemky, dok Baxa nije stvorio dovoljnu prednost na svojoj LeBlanc da bi izneo partiju za svoj tim. Mala prednost Instincta je postajala sve veća kako je gejm odmicao, i prvak Grčke je bez preteranih problema uspešno okončao gejm.

I tako se desilo ono što je malo ko očekivao u ovom finalu  – i ASUS RoG Elite i Instinct Esports su došli na samo jednu partiju od titule šampiona FCS lige. Oba tima su u poslednji gejm ušla rezervisano, i do prve veće borbe došlo je posle 18 minuta odmeravanja snaga i poneke greške. Instict je tu stekao prvu opipljivu prednost, jer je u fightu oko Rift Heralda Stefan “Stefan” Nikolić sa svojim Rengarom razbio redove ASUS-a. Prednost je od tog trenutka samo rasla, i, predvođeni nezaustavljivim Milicom, Instinct Esports je pobedio gejm i konačno uzeo titulu posle ovog izuzetno zanimljivog i neizvesnog finala.

Time je Instinct postao dvostruki prvak Fortuna Championship Series lige, i ostao jedini tim koji je ikada uzeo titulu u najjačoj LoL ligi u regionu. Da li će neko u budućnosti uspeti da sruši ovu sjajnu ekipu, ostaje nam da saznamo u sledećim izdanjima FCS-a!

 

Autor teksta: Kosta Cirkovic, esportsvesti

Comments