Asus Republic of Gamers GR8 II

Asus Republic of Gamers GR8 II je kompaktna verzija ASUS PC desktop računara sa nedvosmislenom misijom “napada” na tržište igračkih konzola. Do sada su gejming konzole imla prednost specijalno dizajniranog hardvera upakovanog u dimenzije uređaja koji je bio višestruko manji i zgodniji za svakodnevnu upotrebu od glomaznih PC desktop gejming rešenja. Napretkom tehnologije izrade,  i prelaskom na savremenije proces proizvodnje moćnih CPU i GPU procesora, PC platforma je postala neuporedivo jača i pri tome spakovana u relativno male dimenzije i okvire potrošnje. Bio je to očigledan povod da ASUS napadne segment gejming konzola.

Oba koncepta gejming mašina  imaju svoje prednosti. Ipak, PC deluje kao univerzalna “otvorena” gejming platforma sa boljim opcijama nadogradnje. ASUS ROG GR8 II stiže u kućištu izrazito kompaktnih dimenzija te relativno tanke siluete koja dimenzijama odgovara XBOX 360 konzoli. Dizajn kao da je izašao iz DOOM igre pa će ga obožavati ljubitelji naučne fantastike. Fine teksture sa neobičnim oblicima koji se prelamaju pod oštrim ivicama u kombinaciji sa AURA RGB svetlosnim efektima daju osećaj da ste došli u posed nečeg što ne pripada ovozemaljskoj civilizaciji. Kombinacija bronzanog sjaja sa elementima narandžastih lajsni deluje zaista orginalno. ASUS je definitivno uspeo da ostavi utisak neobičnog. Čula vam jasno govore da ovo definitivno nije kancelarijski PC klijent, već računar sa gejming genetikom.
Računar je napravljen da stoji vertikalno i mada ga zbog kompaktnih dimenzija možete oboriti u horizontalni položaj, ipak nije predviđen za rad u ležećoj poziciji. To je pre svega učinjeno zbog efikasnijeg hlađenja koje zbog ograničenog unutrašnjeg prostora i jakih ugrađenih komponenti, pokušava do maksimuma da iskoristi princip prirodne cirkulacije vazduha uvlačeći hladan odozdo i izbacujući topao, kroz stilizovane proreze na vrhu kućišta. Zbog relativno malih dimenzija koje mere 30 cm u visinu, i sto toliko u dubinu i svega 10-ak cm u najširem delu pri osnovi, te težini od 3.9 Kg, ASUS GR8 II ćete bez većih problema poneti “pod ruku” na gejming “party”. Jedino ćete morati da ponesete i eksterno napajanje koje zbog moćnog hardvera i svojih 230W nije ni malo, ni lagano. Ne zameramo, čak je i očekivano za jedan PC snage koja je u rangu ovog kompaktnog snagatora!
Na prednjem delu se nalazi centralni panel sa dva USB 3.0 i audio konektorima za slušalice i mikrofon. Tik iznad ovih konektora se leve zakošene stranice, skriven je “Power” taster uokviren LED svetlom. Stilska igra “izlomljenih” površina, Sci-Fi tekstura i LED AURA svetlosnih putanja, otežava identifikovanje ovog tastera ali jednom kada ga pronađete, pozicija je logična i što bi se reklo na dohvat prsta. Bočne stranice prate istu stilsku igru. Na jednoj je utisnu RoG logo dok druga poseduje mali prozorčić od zatamnjenog klirita. Više je tu da razbije jednoličnost bronzanih površine nego što ima neku konkretnu ulogu ako biste kojim slučajem poželeli da zagledate u unutrašnjost i ugrađeni hardver, to nije moguće.
Pogled na zadnji deo otkriva prisustvo mnogobrojnih konektora za povezivanje ovog račaunara. Pronaći ćete dodatni par USB 3.0, dva USB 3.1 porta od kojih je jedan obostrani Tip-C priključak, zatim konektor za eksternu bežičnu WiFi antenu, digitalni (SPDIF) audio izlaz, klasični LAN konektor, konektor za napajanje, Kensington otvor i poseban deo sa video konektorima. Njega čine jedan DisplayPort i dva HDMI priključka čime je nedvosmisleno stavljeno do znanja kako je ASUS GR8 II spreman za Virtual Reality (VR) igre. Osim klasične LAN konekcije za internet i mrežnu komunikaciju, ovaj računar koristi bežični, dvopojasni Wi-Fi na 2.4GHz i 5GHz talasnim dužinama.

 

Comments