Asus Z270-A Prime maticna ploca

Asus Z270-A Prime izgleda praktično identično kao model prethodne generacije čiji je ova ploča naslednik. Govorimo naravno o Z170-A modelu, a iako dele većinu karakteristika u izgledu, osim novog čipseta tu je nekoliko novih aspekata gde je novi model unapređen. Kao i ranije, upečatljiv je beli plastični oklop koji prekriva panel sa konektorima koji je u potpunom kontrastu sa crnom štampanom pločom i pretežno tamnim elementima izuzev hladnjaka na čipsetu. Raspored elemenata na ploči je jako lepo osmišljen, tako da možemo reći da je „layout“ više nego dobar.

Zanimljivo je da ova ploča poseduje AuraRGB osvetljenje, pa čak i AuraSync tehnologiju za zajedničku kontrolu osvetljenja svih Asus gejming periferija iako sama ne poseduje dodatno osvetljenje na hladnjacima, već je jedino što svetli leva ivica gde se nalazi audio sekcija. Doduše, postoje modovi kao i kod skupljih modela, ali je površina primetno manja. Kod LGA1151 ležišta za procesore se nalazi 10-fazna naponska jedinica. Istini za volju, reč je o sistemu sa dablerima, ali je i dalje u pitanju solidno rešenje. Upotrebljene su oklopljene zavojnice, kao i 5K kondenzatori što je više nego adekvatno za klasu kojoj ova ploča pripada. Kao i druge matične ploče sa Intel Z270 čipsetom i Z270-A Prime poseduje četiri DIMM slota sa podrškom za DDR4 memoriju. Tu je podrška za „dual-channel“ režim, a maksimalni ukupni kapacitet modula koji ploča podržava je 64 GB, dok je maksimalna brzina podržanih modula zvanično 3866 MHz.

Što se PCIe slotova tiče, novi Z270-A Prime je bolji i od skuplje „braće“. Tu su tri PCIe slota punih dimenzija. Kako to trend nalaže, Asus je prva dva slota, koji se koriste mahom za grafičke karte, ojačao metalnom konstrukcijom kako bi bio u stanju da pretrpi drastično veće sile nego klasični plastični slotovi. Treba imati u vidu da u skladu sa brojem PCI-Express „lane-ova“ koji je isti kao i kod prošle generacije procesora ne mogu svi da rade u x16 režimu. Sva tri velika slota odgovaraju PCI-Express 3.0 specifikaciji i mogu da rade u x16/x1 ili x8/x8 konfiguraciji. Treći je takođe PCI-Express 3.0 i radi u x4 modu. Zanimljivo je i to da su prisutna čak četiri PCIe x1 slota za ostale komponente, dok su Maximusi imali „samo“ tri.

SPECIFIKACIJE:

PLATFORMA – INTEL

VELIČINA – ATX

PODNOŽJE – LGA 1151

ČIPSET – INTEL Z270

TIP MEMORIJE DDR4

BROJ MEMORIJSKIH SLOTOVA – 4 KOM.

PCI-EXPRESS – 7 KOM.

SATA 6GBPS – 6 KOM.

M.2 – 2 KOM.

USB 3.0 – 4 KOM.

USB 3.1 – 1 KOM.

USB 3.1 TYPE C – 1 KOM.

LAN – 1 KOM.

VIDEO IZLAZI – HDMI 2.0, DISPLAYPORT, DVI

OSTALI KONEKTORI – S/PDIF, PS/2

AUDIO – 7.1

 

Autor: Nebojsa Todorovic – benchmark.rs

Comments