Benchmark Test: Asus ROG Maximus X Formula

U pitanju je ploča opremljena maksimalnim spiskom opcija i opreme. U istom stilu je izrađen i fenomenalni ROG UEFI BIOS koji će vas podržati u apsolutno svakoj nameri dodatnog ubrzanja kroz pregršt naprednih overkloking opcija. Ne treba, zaboraviti i sjajnu vizuelnu pojavu sa velikim brojem atraktivnih svetlosnih Aura RGB opcija kao i zanimljivi OLED ekran sa sistemskim porukama.

 

ROG Maximums Formula je posebna vrsta matičnih ploča. Još od samog početka se u ASUS ponudi razlikovala po velikim hladnjacima, vrhunskim overkloking mogućnostima i specijalnom zvučnom sekcijom. Jasno je da se takvim načinom obraća gejmerskoj populaciji, onima koji žele sam vrh performansi. Isti šablon ASUS primenjuje i danas nakon nekoliko uspešnih međugeneracija i modela koji isto tako ponosno nose naziv Maximus Formula u svojoj oznaci. Danas je aktuelna verzija sa Intel Z370 čipsetom i podrškom za rad poslednje generacije Intel Coffee Lake procesora. U pitanju je ekskluzivni model u ponudi ASUS ROG serije pod oznakom ROG Maximus X Formula, jedna od najboljih u ponudi za Intel LGA 1151 procesorsku platformu.
Ova ploča raspolaže slobodno možemo reći, najkompletnijim spiskom funkcija i dodatnih opcija što znači da će vam omogućiti ostvarenje maksimumalnog nivoa performansi iz vašeg Intel Core procesora 8. generacije i pratećeg hardvera. Izbor dodatnih mogućnosti i funkcija su u najmanju ruku onakvi kakve i očekujete od jedne matične ploče sa premijum cenom od oko 500€. Ploča zaista nudi pregršt mogućnosti i dodatnih opcija ali ostaje pitanje da li je to dovoljno da bi se opravdala natprosečno visoka cena?
 rogmaximusxformula1s.jpg
Da bi pokazao svu ozbiljnost namere u cilju pružanja vrhunskih gejming performansi, ASUS je na ovu ploču ugradio CrossChill EK II vodeni blok „G“ profila izrađenog od bakarne legure, a koji direktno naleže na deo sa tranzistorima VRM modula. Tim potezom je nedvosmisleno poslao poruka korisnicima kako se neće zadržati samo na fabričkim radnim vrednostima, već je spreman za overkloking čak i najjačih i najzahtevnijih modela CPU čipova osme generacije Intel Core procesora.
 Svoju premijum pojavu već najavljuje na prvi dodir ogromnim pakovanjem koje se otvara po hauba principu. Kada je uzmete u ruku, prva asocijacija je neuobičajeno velika težina matične ploče što je posledica oduke ASUS-a da je opremi jednim svojevrsnim egzoskeletom koji je zapravo ogromni sendvič hladnjak napravljen delom od metala sa donje strane, a delom od masivne ABS plastike sa gornje strane, kako bi se višak toplote sa zagrejanih elektronskih komponeneti efikasnije oslobodio u okruženje. Očigledno je to jedan od poteza za pripremu misije ekstremnog overklokinga.
ROG Maximus X Formula je vanserijska ploča koja to dokazuje svojim kvalitetno izrađenim detaljima. Potpuno oklopljen i izolovan deo sa već ugrađenom maskom na delu sa ATX konektorima, omogućuje osim bolje zaštite konektora od elektro-statičkog pražnjenja i jednostavniju ugradnju ploče u kućište. Pri tome je panel sa konektorima načičkan ultrabrzim portovima sa najnovijim standardima koji garantuju maksimalnu brzinu transfera podataka sa perifernih uređaja (4x USB 3.0, 2x USB 3.1 tip-A + tip-C, 4x USB 2.0, USB BIOS Flashback, LAN itd.). Kao da sve to nije bilo dovoljno, ASUS se odlučio da integriše i bežičnu mrežnu kartu sa dvopojasnim radnim režimom na 2.4GHz/5GHz  i podrškom za  2×2 MU-MIMO standard komunikacije.
 rogmaximusxformula2s.jpg
 rogmaximusxformula3s.jpg
Poziciju centralnog procesora okružuje moćna i masivna jedinica za napajanje procesorskog čipa (VRM). U osnovi ona koristi 8+2 konfiguraciju koja se faktički postiže dupliranjem 4 faze za snadbevanje CPU dela i jedne faze koja snadbeva sistemski kontroler na procesoru. Upotrebljene su kvalitetne komponente koje dodatno ulivaju poverenje u ovu ploču. To nije samo šminka u šta smo se uverili i tokom overkloking testova obzirom da je VRM jedinica bila na visini zadatka omogućujući pravilno napajanje procesora čak i pri vrlo velikim radnim učestanostima, pri čemu je stabilnost napona CPU jezgara bila ključni faktor uspešnog overkloking ostvarenja od 5.1GHz. Tada je potrebno obezbediti konstantne vrednosti napona i zbog toga hlađenje VRM jedinice uključuje specijalne blokove pojačane sistemom disipacije pomoću tečnosti. Na blokovima se jasno uočavaju poklopci otvora sa navojima za „holendere“, a tik pored njih je i logo EK brenda, jednog od najpoznatijih i napriznatijih na polju hlađenja vodom. Zaključujemo da je spoj ASUS i EK tehnologije definitvno dobitna kombinacija kada je u pitanju Maximus X Formula.
Jedini deo koji nije oklopljen je mali  prostor na ploči između CPU ležišta i 4 DIMM memorijska podnožja. Ona primaju naravno, DDR4 memorije i to najbrže primerke jer podržavaju overkloking režim rada RAM memorije sve do 4133 MHz i više. Slotovi su podeljeni po kanalima i različito obojeni kako bi vam olakšali pravilnu instalaciju i konfigurisanje bržeg, dvokanalnog režima rada. ASUS ROG Maximus X Formula sjajno sarađuje sa DDR4 modulima, navodeći ih na veće radne frekvencije poput projektila. To je idealna situacija za najjače Core i7 8700K primerke koji sa svojih 12 logičkih jezgara, trebaju što bržu komunikaciju sa RAM memorijom.
Vise na

Comments