Benchmark Test: Cooler Master MasterAir MA620P i MA621P

U primeru MasterAir MA620 serije kulera radi o proizvodima namenjenim zahtevnijoj korisničkoj grupi kako u pogledu performansi tako i cene. Malo ko je spreman da plati između 70-100€ koliko iznosi maloprodajna cena MasterAir MA 620P i MA621P modela za TR4 podnožje jer za slične novce možete pronaći odlične AiO sisteme još boljih performansi. Sa druge strane Cooler Master uzvraća performansama koje su u samom vrhu vazdušnih modela kulera, kao i nesvakidašnjom pojavom dvostruko prisutnih ventilatora sa funkcijom RGB osvetljenja. Specifični propeleri i činjenica da je ventilator „zaglavljen“ između rashladnih rebara, proizvodi zanimljive efekte koji definitivno neće izmaći vašoj pažnji.

 

Test: Cooler Master MasterAir MA620P i MA621P

 

Cooler Master je predstavio novu liniju MasterAir kulera iz MA620 serije koji su karakteristični po upotrebi tkz. „dual tower“ konfiguracije tela hladnjaka i duplih ventilatora. Ovaj proizvođač u prošlosti nije često praktikovao dotičnu konfiguraciju vazdušnih kulera, ali je očigledno potreba za efikasnjom disipacijom kod nove generacije višejezgarnih procesora, uslovila da se Cooler Master u klasi premijum modela opredeli za ovako napredan dizajn.
Poznati proizvođač je praktično rodonačelnik CPU kulera koji pored aluminijumksog tela koriste i tehnologiju toplotnih cevi za brži transport i efkasnije oslobađanje toplote sa centralnog procesora. Danas je zaista lepo videti do koje je mere unapređena ova tehnologija.
Prednost konfiguracije sa dva tela hladnjaka koja stoje paralelno jedno naspram drugog i kroz koja prolaze toplotne cevi jeste brža predaja toplote u okruženje. Ovaj zahtev dodatno ubrzava prisustvo dva ventilatora u „push-pull“ konfiguraciji. Konkretno, u slučaju ovog modela se radi o Cooler Master MasterFan MF120R RGB ventilatorima sa funkcijom upravljivog RGB LED osvetljenja koja dodatno ističe prisutnost ovog atraktivnog kulera u sistemu.
Praktično je učinjeno da jedno masivno telo hladnjaka sa brojnim aluminijumskim rebrima bude podeljeno na dva funkcionalna dela tako što je ugrađen jedan 120mm ventilator između njih. On ubrzava strujanje vazduha time što pomaže da se generaisana toplota što pre izvuče između alu rebara i takoreći izgura iz središnjeg dela čima se cirkulacija toplog vazduha ubrzava, a rebra brže hlade.
Svako telo prožima sistem od šest toplotnih cevi koje svojim srednjim delom prolaze kroz aluminijusmsku bazu. U tom delu bakarne toplotne cevi donjim delom direktno naležu na površinu CPU čipa čime se ostvaruje maksimalno efikasan kontakt time što su dodatno spoljštene u delu dodira kako bi se što više povećala korisna površina primopredaje toplotne energije. Cooler Master dotični sistem toplotnih cevi obeležava terminom  „Continuous Direct Contact Technology 2.0 (CDC 2.0)“. Gornji deo toplotnih cevi je spojen sa pomenutim alu rashladnim blokom koji ima profilisana pera čiji je zadatak da skupljaju strujanje vazduha iz okruženja i nastalog radom ventilatora kako bi dodatno pospešila disipaciji akumulirane toplote u zoni CPU čipa
MasterAir MA620P je kompatibilan sa svim trenutno popularnim procesorskim platformama uključujući i one stare nekoliko generacija unazad kao što su: Intel Socket 775 i AMD FM1. Počev o navedenih podnožja, ovaj kuler se može montirati na sve novije ploče i procesore. Za AMD Threadripper TR4 platformu je predviđena posebna podverzija sa oznakom MasterAir MA621P koji je zapravo identična verzija baznog modela sa produženom bazom kako bi se „pokrila“ velika površina AMD Threadripper čipova. Sve ostalo važi za ono izrečeno o MA620P modelu.
Vise na

Comments