Best buy graficka? evo sta Benchmark kaze:

AMD Radeon RX Vega 56 u svom referentnom izdanju je topla, bučna i solidno brza gejming grafika sa veoma visokom cenom. Velika potrošnja je definitivno najveći problem AMD Radeon RX Vega grafičkih karti, a možda najveća mana ove karte proizilazi iz činjenice da se AMD odlučio za referentni model sa nedoraslim sistemom hlađenja koji jednostavno nije adekvatan radnim karakteristikama Vega procesora.

 

Nakon prvobitnog kašnjenja, a potom i prolongiranja koje je uzrok velike popularnosti AMD Radeon grafičkih karti u svrhu kopanja kripto valuta, do nas se nekako provukla jedna Radeon RX Vega 56 grafička karta sa 8GB VRAM memorije. U pitanju je referentni model grafičkog akceleratora obzirom da zbog oskudice GPU čipova, nezavisni proizvođači nisu u mogućnosti da tržištu isporuče neke značajnije količine. Bez obzira na sva dešavanja, bilo nam je veoma interesantno da pogledamo kako se „olakšani“ VEGA čip snalazi u koži Radeon RX „konjice“ u segmentu gejming akceleratora viših performansi koji je mahom predviđen za maksimalno kvalitetan osećaj gejminga u 1440p rezoluciji.
amdrxvega561mala.jpg

Na test smo dobili referentni model grafičke karte sa klasičnim „kutijastim“ AMD haldnjakom i kulerom koji korist turbinski tip ventilatora. Primećujemo da u poslednje vreme referentni proizvođački modeli postaju sve popularniji, ali isto tako treba reći da Radeon RX Vega je skoro nemoguće pronaći u obliku modela nezavisnih proizvođača zbog nestašice GPU procesora usled ogromne potražnje od strane rudara kripto valuta. Slično je i sa Radeon RX Vega 56 modelom zbog čega ga danas prikazujemo u formi baznog AMD modela.

Dotična grafika cilja srednju visoku klasu gde “žive” mahom GeForce GTX 1070/GTX 1070Ti modeli. Praktično, to su gejming akceleratori koji se idealno slažu sa monitorima baznog prikaza u rezoluciji od 2560×1440 piksela. Dakle, maksimalno podešeni grafički detalji i užitak u glatkoj animciji u 1080p i 1440p video modovima je imperativ mogućnosti ove klase 3D gejming grafičkih karti. Ništa manje nije prihvatljivo i zbog trenutne cene koja značajno prebacuje granicu prvobitno preporučenih od strane proizvođača.
amdrxvega564mala.jpg

Radeon RX Vega 56 je kao i jača verzija bazirana oko AMD Vega 10 grafičkog procesora. Odlike modernog GPU procesora prevshodno karakteriše visoko-skalabilna arhitektura. Vega 10 poseduje četiri niza sa po 14 AMD nCU računskih agregata u verziji Radeon RX Vega 56 karte. Korisnik na raspolaganju ima ukupno 3548 „stream“ procesora i 224 jedinica za obradu tekstura. Jezgro ove arhitekture se obeležava vama poznatim terminom Graphics Core Next i to u aktuelnoj verziji 1.4 koja donosi nekoliko unapređenja.

Svakako najznačajnije se odnosi na ugradnju HBM2 memorije visoke propusne moći kada su u pitanju  neophodni podaci za obradu i njihovo brzo dopremanje do mnogobrojnih GPU izvršnih jedinica. Ključna razlika u odnosu na standardnu GDDR5 memoriju koja je raspoređena oko same GPU pozicije, jeste da se HBM2 nalazi na samom pakovanju GPU procesora i preko specijalnog interpozer interfejsa je direktno povezana sa memorijskim kontrolerom GPU procesora.
 

Vise na 

Comments