Hyper X Cloud Stinger

HyperX je brend koji je uneo potpuno nove standarde u klasu gejming slušalica kada je predstavio originalni Cloud model. Od tada smo počeli da očekujemo da čak i pristupačni modeli nude kvalitetan HiFi zvuk pored toga što su, naravno, optimizovani i za igre. Od tada, kompanija je ponudila još nekoliko modela, a najnoviji je HyperX Cloud Stinger koji donosi visok kvalitet po još nižoj ceni. Kao i uvek, postavlja se pitanje koliko je HyperX žrtvovao da bi nam ponudio Cloud pristupačnijoj ceni.

Test: Hyper X Cloud Stinger

Podsetimo se ukratko, originalni HyperX Cloud i Cloud II su oduševili publiku širom sveta iako to uopšte nije bilo očekivano. Svi smo očekivali još jedne gejming slušalice od 100 EUR-a, a dobili smo nešto posebno. Razlog za to je bio fantastičan kvalitet zvuka čak i kada slušate muziku, a to je disciplina u kojoj je većina drugih gejming slušalica, osim onih najskupljih, kao po pravilu donosila razočaranje.

Test: Kingston HyperX Cloud II

 

Gotovo svi modeli najpopularnijih brendova kao što su Logitech, SteelSeries, Razer, CoolerMaster i sl. su pratili istu formulu u klasi od oko 100 EUR-a. Ona se zasnivala na preteranom isticanju visokih tonova, uz slabe niske i gotovo nepostojeće srednje tonove. To je bilo sasvim korektno za igranje FPS-ova, međutim za ostale žanrove pojačani visoki tonovi retko donose poboljšanje ugođaja. Takođe, upravo je takav balans zvuka bio poguban za kvalitet pri slušanju svih žanrova muzike, gledanja filmova itd.

takstar_1.jpg

 

HyperX je sve to promenio kada je predstavio HyperX Cloud, što je uspeo na vrlo jednostavan način. Umesto da izmišlja toplu vodu, kompanija je uzela proveren i pristupačan postojeći proizvod, dodala kvalitetan mikrofon i na kraju prilagodila dizajn svojoj ciljnoj grupi uz mnogo posvećivanja pažnje na detalje. Konkretno, za osnovu je uzet sjajan HiFi model po imenu Takstar Pro 80, prerađen od strane QPad-a, a ostalo je istorija. Danas su HyperX i Cloud serija snažan takmičar na polju gejmerskih slušalica i obično nude puno u svojoj cenovnoj klasi iako su se i ostali takmičari sada ozbiljno približili.

HyperX Cloud Stinger je najnoviji model koji je tu da popuni prazninu u cenovnom rangu od oko 60 EUR koju je kompanija do sada u potpunosti ostavila konkurenciji. Istina, tu je boje HyperX-a branio model Cloud Drone, koji ipak nije toliko atraktivan i više deluje kao neki od standardnih setova koji je dobio HyperX logo.

Sa druge strane, HyperX Cloud Stinger bi trebao da ima adekvatan pedigre i da u potpunosti zaslužuje svoje ime. Na prvi pogled se vidi da postoje određene uštede. Pre svega, nema kompletno metalne konstrukcije, niti toliko kožnih delova sa končanim štepom koji čini da skuplji modeli deluju daleko ekskluzivnije. U slučaju Stingera, plastika je primartni materijal koji je korišćen pri izradi. Dobra vest je da je kvalitet upotrebljene plastike sasvim solidan iako ne spada među najbolje koje smo videli.

kingston_hyperx_stinger_012_s.jpg

pak, konstrukcija je promišljena i štedelo se tamo gde je to najmanje neophodno, dok su ključne tačke ipak izrađene od metala. Najbolji primer su sklopovi slušalica koji se izvlače kako bi se povećala veličina. Oni su izrađeni od čelika kako bi se izbeglo pucanje ili oslabljivanje mehanizma.

Jastučići su takođe kvalitetni i mekani, što je izuzetno bitno, jer je jedna od glavnih karakteristika Cloud familije udobnost. Upotrebljena je proverena memorijska pena unutar jastučića i zaista, poput oblaka ove slušalice su udobne i prilikom višečasnovne igre što moramo da pohvalimo.

Veoma bitan detalj je činjenica da zvučnici mogu da se okrenu za 90 stepeni (swivel), tako da su u pogledu praktičnosti ove slušalice čak i iznad skupljih modela. Kada smo već kod zvučnika, tu su drajveri od 50 mm sa neodijumskim magnetima. Frekventni opseg je odličan i iznosi 18Hz – 23,000Hz što sa ostalim specifikacijama čini, barem na papiru, Cloud Stinger vrlo zanimljivim.

Slušalice nemaju klasičan „control box“ poput skupljih verzija, ali imaju slajder za podešavanje jačine zvuka na samom kućištu zvučnika sa desne strane. U teoriji ovo je praktično, ali je slajder relativno neprecizan pa ćete vrlo retko posezati za njim nakon što ga jednom podesite na maksimum.

Mikrofon je fiksiran u smislu da ne može da se skida, kao što je to moguće kod HyperX Cloud i Cloud II modela, ali može da se savija. Takođe, kada ga postavite u uspravan položaj on se automatski gasi (mute opcija), što je fantastično rešenje koje čini da ne možete da zaboravite da ga ugasite. Veliki plus, ako već moramo da prihvatimo da se ne skida (Cloud) ili ne uvlači u kućište (Cloud Revolver).

Na kraju dolazimo i do kabla. Iako nema pleteno ojačanje deluje sasvim kvalitetno, a ima i odličnu dužinu. Glavni kabl je dugačak 1.3 metara, dok je sa nastavkom ukupna dužina čitavih 3 metra što je više nego dovoljno za gotovo svaki scenario.

kingston_hyperx_stinger_024_s.jpg

 

Preuzeto sa: link

 

Comments