Share

Svi koji žele ultimativan igrački laptop dobili su novog, impresivnog kandidata za tron – Lenovo IdeaPad Y900. Reč je o modelu impresivnih performansi, ali ovde nije reč samo o performansama, već ogromnom broju sitnica koje život znače, dodataka, karakteristika koje ga odvajaju od drugih modela, sitnih i ne tako sitnih opcija za podešavanje i prilagođavanje koje je Lenovo implementirao, a koje zaista prave razliku u odnosu na konkurenciju. Pogledajmo o čemu se radi.

Lenovo IdeaPad Y900

Filip Majkić

Neretko smo umeli da kažemo da je pred nama računar bez kompromisa. Retko smo to mislili tako ozbiljno kao ovog puta. Lenovo je veoma ambiciozno zagazio u svet računara visokih performansi, ispravno procenivši da je upravo tu prostor za napredak. Gejming računari su kategorija koja će rasti u narednim godinama, kao i sve kategorije hardvera vezane za gejming. U sveopštoj stagnaciji PC industrije svakako vredi ući u taj segment, posebno ukoliko se time podiže i prosečna cena prodatog proizvoda.

No, ostavimo biznis priču za neki drugi put. Pred nama je fenomenalan računar! Koliko je dobar, saznaćete na ovoj i narednim stranicama. Jedno je sigurno – mora biti vraški dobar za cenu koja je ozbiljna ne samo za računarski svet, već i za neka druga polja. Naime, raspon cena je izuzetno širok i on može ići, kao što je slučaj sa modelom sa našeg testa, do čitavih pola miliona dinara! Reč je o ozbiljnim sumama, mada je fakat da možete proći i dosta bolje sa modelima tek nešto skromnijih specifikacija koji koštaju koju stotinu hiljada dinara manje. No, činjenica je da se zauzvrat dobija fantastično iskustvo u svakom pogledu, pa stoga pogledajmo čime se može podičiti ovaj sjajan računar!Odličan paket

Najpre moramo reći da Lenovo Y900 odlikuje fantastičan kvalitet izrade i prijemčiv dizajn. Iako se i dalje radi o masivnom, 17.3-inčnom laptopu mase 4.6 kilograma, on sa svih strana deluje izuzetno atraktivno zahvaljujući kako izradi od brušenog aluminijuma, tako i prepoznatljivoj crno-crvenoj kombinaciji boja. Posebno je lepo gledati ga kada je računar upaljen i kada slovo Y, koje je postalo svojevrsni simbol gejming linije Lenovo računara, svetli jarkom crvenom bojom.


lenovo_ideapad_y900_17isk_2_s.jpg

Pakovanje je bogato dodatnom opremom, koja je očekivano prevashodno usmerena ka gejmerima, kojima je računar prevashodno i namenjen. Zatičemo podlogu za miša, crvene rezervne tastere za tastaturu ukoliko želite da zamenite tastere koji su najčešće korišćeni u pucačinama, a tu je i eksterni optički uređaj. Reč je o DVD pisaču koji se povezuje na USB i koji će obezbediti potpunu kompatibilnost sa vašom bazom igara u slučaju da imate i dalje neke stvari na diskovima.


lenovo_ideapad_y900_17isk_4_s.jpg

Ipak, najlepši i najvredniji deo bonus paketa jeste igrački miš. Lenovo ga naziva Y Gaming Precision Mouse. Dizajniran je u duhu Y računara i čitave game uopšte, sa šarom u obliku slova Y koja svetli na gornjoj stranici. Miš ima Avago laserski senzor rezolucije 8200 DPI, a verovatno je iz ovog podatka već jasno da Y Gaming Precision spada u gornju klasu igračkih miševa. Ukoliko želite, njegovu težinu možete optimizovati pomoću tegića koji se isporučuju u pakovanju.

lenovo_ideapad_y900_17isk_3_s.jpg

Malo upozorenje – miš je povećih dimenzija! To će svakako odgovarati osobama sa velikim šakama, ali vidimo jasno situaciju u kojoj nekim grupama korisnika neće odgovarati ergonomija. Kad smo kod ergonomije, imamo situaciju da su Back i Forward tasteri na levom boku razdvojeni, ali i da su linije miša neretko oštre i zasečene. Takođe ćemo pohvaliti točkić i hrapave elemente na bokovima koji prijanjanje čine boljim. Uz Omron mikrosvičeve koji garantuju 20 miliona klikova na glavnim tasterima, možete biti mirni i uvereni da ćete uživati u dugim sesijama miša, ali i znati da ćete kompletno gejming iskustvo dobiti u samom paketu, bez jurenja dodatne opreme.

lenovo_ideapad_y900_17isk_5_s.jpg

Comments